P e m e r h ♥ t i S e t i ♥

Saturday, May 29, 2010

C A P E K


Sangat penat...hanya itu yang dapat diluahkan. Seharian aku menghadiri Biz Talk di Hotel GreenPark Temerloh. Peserta aku rasa mencecah 100+. Peserta dari Temerloh dalam 10org jek. Yang selebihnya dari Terengganu, Kelantan, Perak, Kedah, KL, JB dan mybe ada lagi dari tempat2 lain.

Ouh...tak larat nak tulis lagi..



:::Jamie:::

Friday, May 28, 2010

Kebahagiaan dalam Perpisahan - Shahir AF8

Aku da mule menyukai lagu Shahir AF8 ciptaan Edry Abd Halim nie...tah la...tapi rse macm ada je lagu yg ala2 cm ni sblum ni.

Shahir ketika dalam Saujana

KEBAHAGIAAN DALAM PERPISAHAN - Shahir AF8

Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta kasih

Chorus

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti

Ulang Chorus

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Kebahagiaan dalam perpisahan




::Jamie:::

::Congratos::

Hari ini hari Jumaat...Hari ini hari wesak...Hari ini hari cuti...

Sebenarnya, Isnin-Rabu aku masih ragu2 yang hari ini akan cuti. "Wesak semua cuti ke ek? Pahang ambik tak?"..Tapi bukan aku jek yang tak konfiden hari ni cuti, ada akak2 kat skolah aku tu, hari kamis semalam pun die masih anggap jumaat tuh sekolah macam biase...siap nk tulis lesson plan dah...kire bukan aku jela kn yang kompius..hehe

So agenda hari ini ialah : mengemas rumah, memasak, basuh kain dan tido (gi psr mlm k.krau kalau rajin paetang nanti)
Agenda hari esok pula adalah : Attend a biz talk (businewman wanabe..hehe)
Agenda hari ahad : memasak, mengemas, menggosok baju dan tido

Oleh kerana ari sabtu jadual penuh coz dari pagi till petang...maka aku tak dapatlah menghadiri perkahwinan Nadiah anak Kak Teh dan majlis pertunangan Salina....sowi yep.

Selamat Pengantin Baru & Selamat Bertunang

:::Jamie:::

Reunion SMK Kerdau 1999-2001

Sekarang nie aku sedang dalam proses menghandle reunion sekolah. Reunion untuk pertama kali ini aku cadangkan dinner jek. Tempat yang menjadi pilihan ialah Restoran Seri Puncak Temerloh. Tapi sekarang tarikh pun belum dipilih...kawan2 sila beri kerjasama sebelum aku patah semangat. Dicadangkan pada bulan JULAI 2010


Checklits :
- Dapatkan feedbck dari kawan-kawan
- Bincangkan aktiviti ketika dinner
- Memilih tarikh
- Membuat survey tempat
- List peserta (corfirm) + promosi
- Tempah banner
- Decide baju (tema)
- Proses pembayaran + dptkn sponsor
- Beli cenderahati + hamper (cabutan bertuah)


Banyak lagi yang belum settle kan..?


Setakat ni yg dah ada 12(je baru??) org yg macm setuju nak join  :
1. Aku
2. Zaini
3. Paris
4. Salina
5.Zila
6.Sham
7.Arif
8.Pakcu
9.Hasmarida
10.Atif
11.Appy
12.Siti Khaizurah





:::Jamie:::

Wednesday, May 26, 2010

E.x.a.m

Isnin - Ulangkaji KOMSAS - Novel Bukan Duniaku
Selasa - Teknik menjawab Kertas 2
Rabu - Ulangkaji KOMSA - Antologi Kasut Kelopak Jantung
Khamis - Ulangkaji
Jumaat - Cuti Wesak

Minggu ni merupakan minggu terakhir bagi pelajar-pelajar aku tuk menduduki Peperiksaan Pertengahan Tahun 2010. Bermula Isnin 31 Mei 2010 dorang akan set the fist 2 paper. Itu termasuklah paper Bahasa Melayu yang aku aja. Maka dengan itu, sepanjang minggu ini, aku hanya menjalankan sesi ulangkaji bersama-sama dengan pelajar. Mudah-mudahan aku dapat membantu mereka mengimbas kembali apa yang telah aku aja sebelum ini. 40 minit masa mengajar aku gunakan tuk mengigatkan mereka dengan bermacam-macam perkara antaranya teknik untuk menjawab ringkasan, menulis karangan berpandu, menulis karangan panjang dan yang paling aku beri tumpuan ialah teknik menjawab KOMSAS. Bukan sekadar memberikan teknik2 yang khusus, aku jugak ada menegaskan tentang clue2 soalan...harap2 adalah antara mereka yang mengambil endah apa yang telah aku perkatakan dan menumpukan lebih pada clue2 tersebut

Perasaan aku ketika ini ialah berdebo tahap cipan macam aku lak yang nak menjawab exam.
Kepada anak-anak muridku aku ucapakan SELAMAT MENJAWAB DENGAN SUKSESS!!
Kalau dapat A, ada hadiah untuk kalian...hehehe



:::Jamie:::

Sunday, May 23, 2010

Perlukah Pre Pregnancy Test??

Bila lihat ramai kawan-kawanku dah dapat baby, aku pun teringin jugak nak ada anak. Rasanya bukan aku saja, semua orang yang dah berkahwin mahukan zuriat sendiri . Zuriat itulah nanti yang akan mengikat teguh hubungan suami-isteri.

28 Mei 2010 nie genaplah 5bulan aku berkahwin...tapi aku masih belum mempunyai tanda2 kehamilan..Sabar yer, mungkin belum ada rezeki lagi...Kepada kawan-kawanku yang dah disahkan hamil anak 1st n anak yang seterusnya tue, aku doakan kalian selamat sejahtera hendaknya dalam tempoh kehamilah...InsyaAllah.
Baru jap tadi aku adalah search pasal 'tips untuk mudah hamil' then aku terjumpalah laman web yang menarik untuk dikongsi http://caracepathamil.blogspot.com/ 
Artikel yang paling menarik ialah menjalankan Pre-Pregnancy Check-Up..di bawah ni adalah hasil copy :


Pre-Pregnancy Check Up
Salah satu hal yang akhir-akhir ini sering ditanyakan oleh pasangan yang sedang merencanakan kehamilan adalah perlukah dilakukannya medical check up sebelum terjadinya kehamilan?

Pre-Pregnancy Check Up sebenarnya merupakan langkah awal yang penting dilakukan pada saat pasangan sedang mempersiapkan kehamilan. Bahkan, di negara-negara belahan barat sana, Pre-Pregnancy Check Up sudah dianggap merupakan suatu keharusan.

Dengan melakukan Pre-Pregnancy Check Up ini, kita dapat mencegah terjadinya kelainan dan ketidaknormalan pada janin yang akan dikandung nantinya, mengingat kondisi kesehatan ibu pada saat mengandung akan mempengaruhi janin yang dikandungnya. Bila memang pada saat Pre-Pregnancy Check Up ditemukan adanya kelainan, maka kondisi ini bisa diperbaiki terlebih dulu sehingga bila saatnya hamil, kondisi kesehatan ibu sudah berada dalam keadaan yang prima. Bila ibunya sehat, bayinya juga bisa dipastikan akan sehat. Di samping itu dengan diketahuinya masalah lebih awal, proses dan usaha untuk mencapai kehamilan pun menjadi lebih mudah dan cepat.

Tes Apa Saja yang Biasanya Dilakukan pada Pre-Pregnancy Check Up? Karena Pre-Pregnancy Check Up bertujuan mengevaluasi kondisi kesehatan ibu dan pasangan/suami termasuk gaya hidup yang mempengaruhi kesehatannya, maka tes/cek yang dilakukan umumnya meliputi:

 
Riwayat Kesehatan Keluarga
Tes dimulai dari cek golongan darah, rhesus, penyakit-penyakit yang pernah diderita, dan kelainan-kelainan bawaan (jika ada) yang dialami pasangan maupun anggota keluarganya. Bila ditemukan adanya penyakit seperti epilepsi, diabetes, dan tekanan darah tinggi, maka dokter akan melakukan perawatan khusus pada ibu selama menjalani kehamilan. Demikian juga dengan adanya kelainan-kelainan bawaan, dokter akan melakukan tes lanjutan untuk melihat kemungkinan menurun tidaknya pada sang calon janin.

Kondisi Kesehatan Pasangan
Tes BMI (Body Mass Index), terlalu gemuk atau sebaliknya terlalu kurus sehingga diperlukan adanya diet khusus. Tes alat reproduksi calon ibu dan pasangannya/ suami, cek kondisi rahim, indung telur, saluran telur, apakah bebas dari myom dan sejenisnya. Cek kualitas sel telur yang siap untuk dibuahi, kualitas dan pergerakan serma yang memungkinan untuk terjadinya pembuahan.

Obat-Obatan yang Sedang Digunakan
Ada tidaknya obat-obatan atau supplemen yang dikonsumsi secara rutin oleh calon ibu /suaminya yang dianggap berbahaya bagi sang calon janin. Bila memang ada, maka dokter akan meresepkan obat alternatifnya yang lebih aman.

Vaksinasi yang Mungkin Diperlukan
Tes darah untuk melihat kemungkinan terinfeksinya Torch sehubungan dengan gaya hidup yang dijalani (adanya hewan peliharaan, kebiasaan makan sayuran/daging mentah, steak setengah matang, lalap, sashimi). Sebelum hamil, pasangan perlu dipastikan terbebas dari virus ini. Bila memang diperlukan adanya vaksinasi, maka dokter akan melakukannya minimal satu bulan sebelum dipersiapkannya kehamilan.





:::Jamie:::

Saturday, May 22, 2010

Tunggu

Tgh tunggu en suami di Exit Tol Temerloh ni...skali ramai lak orang...org tggu nak berarok kenduri kawen agaknye...aku dgn syok2 duk dlm kete sambil mengupdated blog..huhu. Mujur la tgerak ati nak bw laptop tdi...klu tak, aku tkebil2 sorang jela memerhati org-org ini. Keadaan di luar adalah mendung...nak ujan lebat agaknye nanti. So boleh la aku matikan enjin kereta dan membuka sedikit cermin tingkap...kalau panas, sure la aku pun cam ayam panggang dalam kete ni..

Lambat la plak sampai nye bus en suami ni....biasa cpt jek..erm...akhirnya rombongan org knduri kawen ni pun dan bergerak...yes!! Aku boleh memerhati sekeliling dgn amannya...klu tak kang prsan lak mamat-mamat yang nak gie knduri tuh...bile aku asyik pndang2 dorang..haha





:::Jamie:::

Ketam Buat Suami


Hanya untuk sesi fotografi

En suami akan pulang jap lagi. Kul 10 pagi aku sudah selesai masak. Dihidang awal hanya untuk sesi bgambo..hehe. Dah 1week en suami mintak sy masak ketam, tak kisah la masak lemak cili api ataupn sambal. So arini bila gie Pekan Sari Simpang 4 tuh ternampakla ketam, so aku pun beli la...kira mmg rezeki en suami utk menikmati hidangan ketam arini. Bertuah sungguh beliau. Hari ni masak Gulai Lemak Cili Api Ketam, Ikan Goreng Berbawang dan Peria Telur..Harap en suami akan menikmati dengan penuh syahdu la nanti hasil masakan isteri tercinta..hehe








:::Jamie:::

Friday, May 21, 2010

PotLuck

Hari Jumaat yang mendamaikan. Pergi skola arini dengan semangat waja..maklumla arini kn jap jek skola...kul 12 da leh blik..hehe
Arini kat skola ada potluck...so macam2 hidangan la ada.. Maincost nye Nasi Lemak Kukus...tapi  tak sure la kukus ke yang biasa coz x makan pun. Laksa lemak pun ada, nasi air, kuih-muih, aneka agar-agar, dan yang paling special Bihun Goreng Temasek dan Fruits Salad With Chop KFC's Breast With Extra Mayo..Kenapa special?? Coz ni la hidangan yang disediakan oleh Chef Fazilah dan dibantu oleh Cik Azimah yang cun..serta ini adalah hasil duit kumpulan kami (aku, azimah, k.fazilah,k.dahlia,cgu rahman, faizal, cgu nawi, ustz syed, cgu azaman, cgu chew, k.aishah, k.shahida, ustz najib,ustz latif, dan ustz hakim -mybe ada lagi tapi aku tak prasan..maaf- )
Aku hanya dapat menikmati 2 hidangan tersebut kerana start kul 7.40 aku da ada cls till 9.00. Kul 9.00 aku makan. 9.40 ada cls lagik till 10.40...blik je cls, tgok org menapau...huhu..licin..aku hanya dapat kosong tuk dibasuh dan dibawa balik semula. Biasala bak kata Kak Fazilah, "org pompan ni makan igt anak n laki.....tak macam org laki...klu makan kat kedai...tau kenyang sorang jek...tak dek nak belikan tuk anak bini..haha "

Orang laki memag macam tu ke ek??? Hahahaha

 
 




Gambar sekadar hiasan

Thursday, May 20, 2010

Malas + Boros

Selamat pagi dunia..
Arini bangun kul 4.25am..memasak dan gosok baju. Dulu selalu masak malam then simpan dalam peti, tapi kini kadang2 jek...mls betui. Gosok baju pun sama, dulu setiap petang ahad aku akan bekerja keras tuk menggosok baju tuk stok seminggu..tapi kini..aku malas..ini menjadikan bil elektrik umah aku semakin naik..haha.
Mengapa aku semakin malas? Rasanya tahap kemalasan aku masih di bawah par, cuma kini aku lebih suke relax2 sambil melayan fesbok...everyday i was spend almost 12 hours per day...why? Aku pun tak tahu...bukan ada buat bisnes online pun...klu ade, tak pe gak...ade gak side income. Ni dul mengonline sopin ade. Mengabiskan duit. Rasanya banyak dah duit dalam Maybank2u tu aku gune buat online shopin..teruk kan..

Kat sini aku listkan barang2 yang penah aku beli online mengikut kekerapan :
Shawl + innerscarf
Kain pasang
Tudung
Dress + Kimono dress
Handbag
Purse
Supplement
Makanan

Rasanya masih ada lagi yang belum aku listkan..sangat banyak!





:::Jamie:::

Wednesday, May 19, 2010

Laksa Sarawak





Perencah laksa sarawak ni baru je diterima ..aku beli online kat http://aishoppe.blogspot.com/  dengan harga RM6 sepeket. Penghantaran nye cepat. Aku beli 3 paket free 1.
Asalnya aku mengidam laksa johor..aku search pnya search sekali tah macamana aku leh lak gie orde perencah laksa sarawak. Aku pun heran..agaknya time tuh aku da mengetik sangat nak makan laksa, nampak perencah laksa sarawak aku terus order..mmg unexpected buying betul aku ni.

Laksa sarawak menggunakan bihun...tapi aku tak suka bihun dengan kuah, maybe aku akan tukar dengan spegetti / mee kuning / laksa putih . Wekend ni bila en suami balik hope leh la masak. Harap sedap..


Ni la rupa Laksa Sarawak




RESEPI LAKSA SARAWAK

Bahan-Bahan:



BAHAN A


Perencah laksa Sarawak
1 bungkus bee hoon (direbus)

3 sudu serbuk kari ayam/daging
10 biji limau kasturi (dibelah dua)1 bungkus 'fish cake' (dihiris nipis)
Air
Minyak masak
Garam dan ajinomoto secukup rasa
BAHAN B


5 keping tauhu (digoreng dan dihiris nipis/dadu)
1 mangkuk besar taugeh (ditanak)
3 telur ayam (dipukul, goreng, dan hiris nipis)
Bawang goreng
Ayam (ambil isi, rebus, dan hiris nipis)
BAHAN C (Sambal)
10 tangkai cili merah (dikisar)
3 biji bawang merah (dikisar)
Seulas bawang putih (dikisar)
Segenggam udang kering (dikisar)

Cara:


1. Panaskan minyak, tumiskan perencah laksa Sarawak hingga naik bau.
2. Tambahkan air (untuk kuah) dan gaul hingga sebati.
3. Masukkan serbuk kari. Jika mahu kuah lebih pedas, masukkan lebih banyak serbuh kari.
4. Masukkan 'fish cake' yang telah dihiris nipis.
5. Tambahkan bahan perasa.
6. Ambil semangkuk bihun (untuk seorang) dan tuangkan kuah ke dalam mangkuk tersebut.
7. Ambil sedikit BAHAN B dan taburkan ke atas bihun.
8. Perahkan limau kasturi.
9. Jika suka makan pedas, ambil sedikit BAHAN C dan gaulkan bersama bihun tersebut.





:::Jamie:::

Saya Datang Lagi

Setelah 3 bulan tak update blog, akhirnya hari ni aku spend 2 jam kat skolah, 3 jam kat umah tuk mewarnai semula blog aku ni. Tadi masa kat skola dah la penat menyusun soklan tuk exam BM dak form 1 yang akan bermula 31/5/2010 nanti...pas je siap susun terus online tuk mengedit semula blog yang dah lama di abaikan ni. Balik skola dari pukul 4.00-5.30 aku mengadap blog...mandi pun blum..teruk kan..haha
Pasni aku bercadang tuk kembali mengaktifkan blog ni demi kepentingan dan kepuasan diri sendiri

**Tensen dgn gambo kat header tuh, kenapalah tak bleh nk center..anyone can HELP ME??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts