P e m e r h ♥ t i S e t i ♥

Tuesday, December 27, 2011

5 Bulan

Alhamdulillah hero dah masuk 5 bulan... tapi kesian hero...6 bulan nanti  terpaksa berpisah dengan mummy...

Jom layan gambar hero.. 

Dalam kereta kalau xpkai belt beginilah jadinya

Muka kerek bangun tidur

Suka tolak2 dalam stroller

Beginilah hero tidur




Saturday, December 24, 2011

Baby Massage

Adeeb sangat suka dimassage terutamanya apabila hanya berpampers sebelum mandi. Jika dulu aku biasa massage dia sesudah mandi..tapi bila dah besar sikit ni lepas mandi sambil aku pakaikan baju dia terus hendak menyusu. Kadang tuh siap jek pakai baju susu pun habis dia pun dah tertidur.








Kebaikan-kebaikan massage bayi :

  • Istirehat
  • Membuatkan bayi rasa lebih disayangi
  • Mendorong bayi supaya tidur dengan lebih lena
  • Facilitates body awareness
  • Meningkatkan sistem imunisasi
  • Stimulasi pancaindera
  • Memperbaiki keadaan kulit
  • Memperbaiki pengaliran darah
  • Membantu penghadaman
  • Menyeimbangi respirasi/ pernafasan
  • Memberi kelegaan kepada masalah gigi baru mahu tumbuh.
  • Membantu perkumuhan
  • Membantu kita memahami bayi (keperluan dan keinginan)
  • Merehatkan ibubapa
  • Membantu membina keyakinan diri ibubapa dan anak
  • Pengalaman menyeronokkan
  • Merangsang pengeluaran oxytocin atau hormon kasih sayang (love hormon. Ia berguna untuk melegakan kesakitan dan mempunyai kesan penenang. Ia dihasilkan kepada semua orang, lelaki dan perempuan, tua dan muda yang diurut. Selain daripada urutan, penyusuan ibu juga merangsang penghasilan hormon ini.) 



Friday, December 23, 2011

Solid Food for Adeeb

Biasanya baby mula boleh diberi makan selepas 6 bulan kan..? Tapi ada juga yang kata start 4 bulan dah boleh makan.. Setakat ni aku masih belum bagi Adeeb makan pun lagi. Tapi ingin juga cuba suapkan pisang dekat dia...huhu...tapi boleh ker...?
















H e r o

Lagi seminggu heroku Adeeb akan berusia 5bulan. Rasa macam cpt je dia membesar.


Tahun depan aku akan masuk belajar semula...maka terpaksa tinggalkan Adeeb. Tak tahulah macam mana hendak berhadapan dengan situasi tersebut. Mampukan aku berpisah dengan heroku ini...? Semoga Tuhan permudahkan segala-galanya.


Published with Blogger-droid v2.0

Tuesday, December 20, 2011

Kek Basi

Jangan cepat gelabah..bukan kek yg basi cuma hari beli kek tu jek yg boleh dikatakan sudah basi. Besday 14 hb...tapi aku dapat makan kek pada 18hb sudah basi la kan...hehe


Apapun terima kasih en suami kerana belanja kek Oreo untuk saya. Aku pilih sendiri dan en somi bayor dan die jugalah yg mkn banyakkk...huhu.

Jangan lupe...hutang red velvet dgn sygg tau abg...huhu.


Published with Blogger-droid v2.0

Wednesday, December 14, 2011

14 Des 2011

Lamenya aku tak update blog ni...kesian..dah naik sawang nampaknya.

Ini adalah post pertama untuk bln Disember 2011. Kebetulan tergerak hati nak update pada hari ulngthn kelahiranku yg ke 27...happy besday to me...hehe.


Kali ni nak share la beberapa keping gmbar yg di ambil ketika aku, en somi dan adeeb ke cameron highlands menghadiri majlis perkhahwinan Yusmadilla & Sapok...Selamat Pengantin Baru.


Published with Blogger-droid v2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts