P e m e r h ♥ t i S e t i ♥

Wednesday, March 30, 2011

Hobi Baruku

Sekarang ini setiap petang sambil aku syok nonton Kejora & Bintang baby dalam perut pun juga syok layan MP3...MP3 baru dibeli khas untuk baby kami agar boleh selalu dengar alunan merdu bacaan ayat-ayat suci Al-Quran...harap baby sentiasa tenang di dalam.

Sila abaikan apa yang dipegang...huhu

Tuesday, March 29, 2011

Jualan Gudang Pureen April 2011



Tadi baru je cakap-cakap dengan en suami tentang Jualan Gudang Pureen..sat ni tergerak hati tuk jengok web Pureen. Sekali tetengok yang jualan gudang ni akan diadakan pada 23-24 April 2011 nanti. Wah tiba-tiba rasa sangat teruja untuk pergi. Tapi en suami tau ke ek jalan ke lokasi kejadian...takpe en GPS mungkin dapat membantu kami. Apa-apapun en suami saya sangat-sangat mau pergi ke sana !!!

Kat bawah ni beberapa gambar dari blog org yang pernah g jualan gudang pureen ni...sanggupkah??




View Summit Company (M) Sdn Bhd in a larger map


Monday, March 28, 2011

Biru atau Pink ?

Saja uplod versi tak clear..SURPRISED!
Oleh kerana arini ari tak pergi kerja coz penin-penin akibat tidur yang tidak lena malam tadi maka aku dan en suami telah dengan penuh keterujaan dan debaran mengunjungi Klinik Pakar Wanita Chan untuk scan baby. Dah lama kami tunggu saat-saat ini untuk melihat sama ada baby sihat dan yang pastinya hendak tahu jantina baby. Alhamdulillah, berdasarkan skrin tv menghala ke arah aku selain skrin yang doktor tengok, aku dapat melihat keindahan dan kesempurnaan kurnian Ilahi itu. Pada mulanya aku berdebar kini telah bertukar seronok dan terharu melihat bb yang sangat aktif menendang-nendang. Seronok juga rasa...lebih-lebih lagi melihat baby tengah tersenyum dan setelah mengetahui jantina baby...en suami pun aku tengok tesengeh-sengeh jek sepanjang perjalanan pulang ke rumah.

Lepas ni kami dah boleh sopin barang-barang baby secara keseluruhannya. Antara biru atau pink sudah tidak menjadi tanda tanya lagi :))

***kenapa aku teruje scan pada usia kandungan baru 20 minggu? Sebab aku telah terbaca yang masa yang sesuai untuk melihat jantina baby adalah antara minggu ke 18- 22, kerana at dis time bahagian alat sulit baby tidak ditutup oleh peha baby yang semakin membesar.

Tuesday, March 22, 2011

Peranan Suami Ketika Isteri Hamil

Wahai Encik Suami...bacalah :

  • Suami perlu meringankan beban isteri menguruskan rumah tangga seperti membantu membuat kerja rumah atau keperluan anak sedia ada.
  • Bagi sokongan moral kerana emosi isteri mudah terganggu ketika hamil. Biasanya isteri menjadi lebih sensitif, jadi bersabarlah melayan kerenah isteri.
  • Sediakan persekitaran yang sihat dan selesa untuk isteri.
  • Ingatkan isteri agar mengamalkan diet seimbang.
  • Temani isteri bertemu doktor bagi memeriksa kandungan.
  • Manjakan isteri dan kandungan. Luangkan masa berbual dengan isteri dan anak dalam kandungan.
  • Tunaikan permintaan isteri yang tidak melampau. Biasanya ketika hamil isteri mengidam nak makan macam-macam makanan.
  • Lebih peka dan memahami isteri yang mengalami perubahan, emosi, fizikal dan pemikiran.
  • Beli barang keperluan bayi bersama isteri.
  • Bawalah isteri bercuti sebagai tanda penghargaan.
  • Ikuti kelas pranatal sebagai persediaan untuk bersalin.
  • Ketika tarikh jangkaan semakin hampir, isteri akan gelisah dan berasa takut. Tenangkan isteri dan sentiasa berusaha berada di sisinya.
  • Temani isteri ketika proses kelahiran, beri kata semangat padanya.
  • Jangan lupa berdoa agar isteri dan bayi anda sihat dan selamat.


Thursday, March 17, 2011

Saya perlukan Zat Besi!


Gambar di atas menunjukkan kandungan sel darah merah yang normal dan yang tidak normal. Sel darah merah aku tidak normal!!! Dalam erti kata lain, aku kekurangan sel darah merah. Berdasarkan apa yang telah aku baca, bila sel darah merah ini rendah, bacaan HB (hemoglobin) menjadi rendah. Ya memang benar, apa yang aku alami sekarang ini ialah bacaan HB aku adalah 10.8, 10.6, 10.7, dan terbaru 10.9...manakala bacaan normal adalah 11.0 dan keatas. Masalah ini juga dipanggil ANEMIA.

Anemia kerana kekurangan zat besi (ferum) berlaku apabila pengambilan zat besi dalam diet tidak mencukupi, atau penyerapannya tidak berlaku dengan sempurna. Zat besi merupakan elemen penting dalam hemoglobin. Hemoglobin adalah sejenis pigmen yang terkandung dalam sel darah merah. Pigmen ini berfungsi sebagai tempat untuk oksigen berpaut (oxygen-binding site). Apabila kandungan zat besi rendah, kadar hemoglobin dalam sel darah merah juga berkurang

Walaupun doktor telah menambahkn dos ubat IRON TABLETS atau Ferrous Fumarate BP, nampaknya keputusan HB aku masih di tahap rendah. Aku juga telah puas makan bayam, kerang, hati ayam dan segala bende yang boleh membekalkn zat besi pada aku..namun keputusannya tetap hampa. 

Terbaru aku telah terbaca bahawa pengambilan Vitamin C boleh membantu tubuh untuk menyerap zat besi. Nampaknya lepas ni aku kena cari supplement Vitamin C kat farmasi. Harap usaha kali ini membuahkan hasil. 


Wednesday, March 16, 2011

Oh Stretch Mark Begini Rupanya!

Bila mengandung..sesetengah wanita atau semua wanita yang hamil akan mengalami stretch mark atau rekahan pada perut akibat pembesaran perut ketika mengandung.


Sebenarnya aku tak tahu pun cmne rupa stretch mark ni..maka bermula lah pencarian...tadaa.a..a. oh begini rupanya. Rasanya masih belum muncul lagi kat perut aku ni...adakah mungkin sebab kepoyoan aku awal-awal lagi dah sapu Pureen Stretch Mark Lotion dia xmuncul? Atau masih belum masanya....agak ngeri melihat gambar-gambar itu.







Balik Kampung Yang Seru

Seronok dan puas rasa hati dapat pulang ke kampung halaman en suami setelah 6 bulan lamanya tidak pulang. Bukan sengaja tidak mahu pulang ke sana yea...cume mengikut nasihat doktor sahaja. Selama 4 hari disana, masa kami terisi dengan padatnya. Sesampainya di sana, kami terus menghadiri majlis perkahwinan kawan sekelasku Fetty di Batu Buruk. Di situ juga bertemu Cema yang dah sarat memboyot...bulan 5 nanti masa beliau untuk melahirkan akan tiba.




Selain masa bersama famili...kami juga tidak melepaskan peluang untuk shoping. Sakan aku membeli di pasar payang. Antara barang yang dirembat adalah seperti narita, kaftan, kain pasang, baju, skirt, makanan, buah-buahan, jeruk dan yang paling tidak sangka untuk pertama kalinya barang tuk bb dibeli...set tilam dan sarung kekabu. Sebelum ni biasa tengok online jek..ikutkan harga online mencecah lebih kurang RM120. Tapi di Pasar Payang set tilam RM 55 dan sarung dia RM 35..tapi yang membuatkan aku terus membeli bila makcik yang jual tuh kasi aku RM45 untuk set tilam bersama sarung....maka nak tunggu apa...rembat jela kan. Jimat tuh...tapi kot2 memang gitu harganya..aku je yang teruje telebih. Tak kisahlah...:))

On the way balik sini semalam singgah pulak di Mesra Mall dan secara tidak sengaja boleh pulak terjumpa Nad & Ibtihaj yang cumeii tuh. Di Mesra Mall, masuk Toy's R Us dan tengok harga Fisher Price Rocker xdop sale....bila ek nak ada sale....mau rembat 1...hehe













Tuesday, March 8, 2011

Tips Memilih & Membeli Baju Mengandung.

Biasanya baju mengandung tak perlu dibeli sewaktu diawal kehamilan (masa kandungan bawah 5 bulan) sebab masa ni perut tak besar lagi. Bagi wanita melayu, biasanya masa ni lah banyak pakai baju kurung terutama masa pergi kerja sebab baju kurung longgar dan selesa dipakai. Cuma bahagian pinggang kain lah nak kena adjust sikit sebab tak boleh nak letak cangkuk. Tapi anda boleh letak pin baju (seeloknya pin yang besar macam pin lampin bayi tu…) supaya kain tak terlondeh.

Untuk membeli baju mengandung, ada beberapa faktor yang perlu anda pertimbangkan :
  1. Seeloknya pilih baju yang dibuat dari kain kapas. Semasa mengandung badan mudah terasa panas. Ditambah pula dengan cuaca negara kita yang sememangnya panas. Jadi seeloknya anda pilih baju yang mudah menyerap peluh untuk keselesaan.
  2. Kebanyakan fesyen baju sekarang ni jenis yang besar dibahagian perut. Ini adalah satu kelebihan kerana selepas habis tempoh mengandung nanti anda masih boleh memakai baju yang sama. Cuma mungkin fesyen ni bertahan beberapa tahun saja. Almaklumlah fesyen baju sentiasa berubah-ubah. Tapi apa salahnya, esok-esok bila anda hamil lagi, boleh pakai baju yang sama balik.
  3. Pilih baju yang longgar kerana perut anda akan makin membesar nanti. Elakkan dari memilih baju yang ngam-ngam je boleh pakai waktu beli tu.
  4. Untuk seluar, seeloknya pilih seluar yang berwarna gelap untuk mudah dipadankan dengan mana-mana baju
  5. Juga, untuk seluar elakkan dari memilih seluar yang ketat dan menekan dibahagian perut. Cuba dapatkan seluar yang bahagian pinggangnya boleh diubah sama ada untuk ketat atau untuk dilonggarkan
Pesanan akhir saya, elakkan dari membeli baju mengandung yang banyak. Jumlah koleksi terbaik ialah cukup untuk pusingan seminggu. Bukan apa, biasanya bila anda mengandung lagi nanti, anda tetap rasa nak beli baju mengandung yang baru jugak. Ditambah pula tempoh anda memakai baju mengandung biasanya cuma antara 5 ke 7 bulan saja. Lepas tu, semua baju ni akan disimpan dan hanya akan dikeluarkan apabila anda hamil lagi.

Apatah lagi, banyak lagi persediaan lain yang perlu anda sediakan seperti kelengkapan bayi, bajet untuk kos dan rawatan bersalin di hospital, ubat bersalin, bengkung, pam susu, bajet untuk rawatan mengurut selepas bersalin bla…bla..bla….

Totally di copy dari sini


Monday, March 7, 2011

Mohd Fauzy :Cinta Sejati Ku

6ixth Sense - Cinta Sejati

Tak ada yang bisa memahami seluruh rinduku
Selain dirimu yang tlah menyelami
Samudera hatiku ini

Tak ada yang bisa mengerti seluruh jiwaku
Selain dirimu yang telah menggenggam
Seluruh jiwaku ini

Bridge
Sejauh mana pun kau pergi
Tak kan jauh
Dari hatiku ini…

C/O
Kaulah cinta sejati dihatiku
Hingga nanti kumati
Kaulah cinta abadi dijiwaku
Hingga akhir hayatku nanti…







InsyaALLAH

Sebelum ni lagu Insya Allah versi asal aku takla berapa layan. Tapi bila dah kuar versi Melayu ni rasa telah jatuh cinta dengan suara Maher Zain ini...Meh nyanyi sama-sama:



Friday, March 4, 2011

Perut Kena Tendang !!


Semalam masa attend sesi dialog bersama YB Dr. Mohd Puad Zarkashi terjumpa la orang kampung yang duduk berhampiran dengan rumah aku. Dia sekarang dah pregnant 4 bulan 2 minggu. Perut dia dah jelas kelihat membulat. Aku ni yang dah 4 bulan 3 hari masih lagi tidak kelihatan perut. Tengah2 malam terjaga time tido mula la aku terpikir macam-macam...bagaimanala keadaan bb kt dalam ni sekarang. Risau lak tiba2. Tak sabar nak tunggu datim dengan doktor 9.3.2011 nanti. Doktor nak 
scan..so buleh la tau  pkembangan bb kat dalam. 


Ada orang kata perut aku tidak nampak sangat sebab aku berbadan besar dan tinggi..lebih-lebih lagi anak sulung.  Satu lagi yang membuatkan aku tertanya-tanya ialah bila la aku buleh rasa bb bergerak dan menendang. Kawan-kawan aku cakap dia time 4 bulan dan buleh rasa. Ke kulit perut aku tebal sangat..huhu......


Dop tau pung..

Klik gambar untuk lebih jelas

En suami...sila la pekenalkan kepada saya apa saja makanan di atas yer...saya amat berminat untuk mengetahui dan mungkin merasainya...hehe


Wednesday, March 2, 2011

Tempoh Bayaran Saman Trafik Dilanjut

"Kerajaan melanjutkan tempoh pembayaran saman trafik selama 10 hari mulai semalam hingga 10 Mac ini, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengumumkan di Putrajaya hari ini."






Sikap masyarakat yg suka tangguh2...ni dah lanjut masih ada yg xnak settle tak tahulah nak cakap ape dgn sikap org yang cm gini !

DPLI Intake Julai 2011

Pemohonan Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah telah keluar dan akan tutup pada 14 Mac 2011. Rasanya aku tak perlulah bazirkan RM20.60 untuk membeli no pin kali ini. Hendak mencuba tidak salah, tapi kang kalau lepas ujian...then layak pulak gie interview pastu dapat pulak tak ke saja je tempah kekecewaan bila tidak boleh untuk daftarkan diri ke U. So baik tak payahkan.

Apa-apapun selamat memohonla ek kepada sesiapa yang berkenaan...Saya tidak akan mmenyibokan server :))


Klik disini untuk keterangan lanjut

He Pregg Too

Nothing new to share...hanya 2 gambar yang penuh erti :))




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts