P e m e r h ♥ t i S e t i ♥

Saturday, August 21, 2010

Rutin Bulan Puasa

Hari ini dah 11 Ramadhan...pejam celik pejam celik kejap je masa berlalu...dah nak hampir setengah bulan dah umat Islam berpuasa. Alhamdulillah..kalau dulu masa kecik2 punyalah lama nak abiskan bulan Ramadan ni..maklumla time tuh tak menghayati sangat kenikmatan berpuasa dan berada dalam bulan yang mulia ini. Yang tahu tak sabar nak raya.

Syukur Ramadan kali ini lebih bererti bagiku berbanding tahun-tahun sudah. Puasa sehari tuh hampir tak terasa lapar, dahaga dan penatnya. Jika hari sekolah, sampai rumah dalam pukul 3 lebih...mandi, solat dan bermalasan di kamar. Tu kalau balik awal, kalau ada meeting, singgah kedai beli barang atau pergi berjimba-jimba dulu maka paling lewat akan sampai rumah kul 4.00. Kalau dah pukul 4 masuk dapur jela jawapnya...masa untuk bermalasan harus diskip...kang lambat lak masak. Biasanya masak tak la lama manapun...setakat nak masak 3-4 lauk tuh hanya lebih kurang 1 jam jek. Bila dah siap masak aktiviti berfesbook pun bermula. Selain melayan kumen-kumen, hobi terbaruku kini ialah melayan FarmVille yang dah lama aku tinggalkan sebelum ini. Tapi masalahnya tenet kat rumah ini taklah laju...maklumla Kerdau ini masih belum ada 3G (CELCOM sila upgradekan servismu) maka susah sikit lah aku nak naik level farmville tu...jeles tengok ladang kawan-kawan yang dah meriah dengan tanaman dan ternakan..hehe

Dalam pukul 7 masuk dapur semula tuk bancuh air teh abah...aku minum air sejuk peti manjang. Setelah berbuka, bila dah siap maghrib semua...Aida anak buahku pun datang....mama dan abah dia pergi terawih di masjid bersama-sama abahku...Dia dititipkan sama acunya. Maka hingga hari ini belum pernah pergi lagila aku ke masjid berterawih. Hanya berterawih di rumah jela dalam 8 rakaat...tapi tu pun kadang-kadang jek....selalu ponteng (iiskkkk teruk!!!)

Bangun sahur lak kul 4.30 pagi...pas dah panas-panaskan lauk segala, pukul 5 kejutkan abah dan bersahur bersama.Kemudia on tenet kutip hasil kat farmville. Puluk 6 pagi, mandi-manda tuk ke sekolah. 6.40 gerak ke sekolah.......beginilah rutin harianku sepanjang ramadhan ini.

Kalau weekend pula pagi-pagi kemas umah, tengok tv dan berjimba-jimba..klu en suami pulang wekeend dipenuhi dengan bunga-bunga cinta ...





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts